Czym są tłuszcze MCT?

Tłuszcze MCT (Medium Chain Triglicerydes) to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych (6-10 atomów węgla). Ich źródła naturalne w przyrodzie są bardzo ograniczone. Wykorzystywane są w diecie ketogenicznej. Są źródłem energii, przyspieszają przemianę materii, pomagają w redukcji wagi a także przyczyniają się do większej produkcji ciał ketonowych. Olej MCT jest bardziej ketogenny niż długołańcuchowe trójglicerydy.

Na co wpływa olej MCT?

Główną zaletą oleju MCT jest umożliwienie zjedzenia większej ilości węglowodanów niż przy stosowaniu długołańcuchowych trójglicerudów. Efektem tego jest wzrast smakowitości Naszej diety. Pozwala to na bardziej urozmaicone wybory żywieniowe oraz ich większe porcje do spożycia, nie wychodząc ze stanu ketozy. Zwłaszcza owoców i warzyw. Spożywając bardziej zróżnicowane posiłki o większej ilości, dostarczamy tym samym więcej mikroelementów i witamin.

Wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia różnych problemów zdrowotnych. Można do nich zaliczyć problem: z nerkami, kamieniem nazębnym, hipoglikemią, kwasicą ketonową, z zaparciami, niską gęstością kości czy opóźnionym dojrzewaniem.

Przy spożyciu oleju MCT, zauważono zmniejszenie stężenia alaniny w surowicy.

Trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT) zawierające dużą frakcję kwasu laurynowego (LA) (C12) – około 30%. LA ma tendencję do podwyższania poziomu cholesterolu w surowicy. Jednak ogólnemu wzrostowi podlegają lipoproteiny o wysokiej gęstości- HDL (”dobry cholesterol”). Natomiast wzrost lipoprotein o niskiej gęstości- LDL (”zły cholesterol”) jest nieznaczny. Społeczeństwa południowoazjatyckie i oceaniczne, używają oleju zawierającego znaczące ilości LA. Jest on stosowany jako główne źródło tłuszczu dietetycznego. Wpływa to na ich zwykle niskie ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Ciała ketonowe mogą wywierać działanie neuroprotekcyjne (ochrona neuronów, ich regeneracja oraz ogólna poprawa funkcjonowania). Umiarkowana ketoza wywołana regularnym przyjmowaniem MCT może mieć potencjał neuroprotekcyjny.

https://doktor-fit.pl/kuchnia/319-trec-olej-mct-400ml

MCT, a odchudzanie

W porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi znajdującymi się w innych olejach kuchennych, średniołańcuchowe tłuszcze w MCT są znacznie rzadziej przechowywane w tkance tłuszczowej. Ponadto nie powodują powstania „tłuszczów ektopowych”. Tłuszcze ektopowe wpływają na insulinooporność i stany zapalne, istnieją również podejrzenia że zwiększają aktywować makrofagów. Po spożyciu, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są szybko utleniane w mitochondriach wątrobowych; powstały nadmiar acetylo-koenzymu A napędza produkcję ciał ketonowych. Wpływają także na nasilenie reakcji termogenicznej. Badania na zwierzętach i ludziach wskazują, że spożycie MCT wpływa na mniejsze prawdopodobieństwo otyłości niż spożycie olejów o dłuższych łańcuchach.

Bibliografia:

1. Liu Y., Wang H.: Medium-chain Triglyceride Ketogenic Diet, an Effective Treatment for Drug-Resistant Epilepsy and a Comparison With Other Ketogenic Diets. 2013

2. McCarty M., DiNicolantonio J.: Lauric Acid-Rich Medium-Chain Triglycerides Can Substitute for Other Oils in Cooking Applications and May Have Limited Pathogenicity. 2016

Comments

comments


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x